Wedstrijdteam

Als je fanatiek en goed genoeg bent kun je uitgenodigd worden voor het wedstrijdteam. Op wedstrijden laat je met je team twee dingen zien. De verplichte oefeningen, in galop. Dit zijn de oefeningen die je in je eentje doet, zoals bijvoorbeeld de vrije zit, de vlag en de Floor zwaait op Sartremolen. Daarnaast laat je een kürtje zien. Afhankelijk van je klasse en leeftijd wordt dit in stap of galop gedaan, met twee of drie personen.Zodra er twee kinderen goed genoeg zijn om mee te gaan doen aan wedstrijden, word er een team gevormd. Het team wordt uitgebreid meer meer kinderen zodra dat kan. Met z’n allen ga je dan wekelijks trainen, en op landelijke wedstrijden uitkomen. Ja…, dat betekent meteen op nationaal niveau uitkomen tegen andere voltigeverenigingen.

Dat betekent dat het Team I op CVI Krumke (GER), tijdens de prijsuitreiking. Arthur, Mandy, Floor, Lotte, Iris, Nicky en Twan.wedstrijdteam wel wat strenger word getraind. Voor de wedstrijden worden de oefeningen geperfectioneerd. Ook krijgen kinderen soms oefeningen mee om thuis te doen, om kracht en lenigheid te vergroten. Ik vind het belangrijk dat kinderen en ouders zich dat realiseren.

De sfeer op deze wedstrijden is meestal erg gemoedelijk. Voltigerend Nederland is eenLaatste peptalk voor de kur

klein wereldje. De kinderen (en ouders en ikzelf) doen er veel inspiratie en motivatie op, waarmee we thuis weer verder kunnen trainen. Vooral het kijken naar de topvoltigeurs is natuurlijk smullen.

We gaan gezamenlijk naar de wedstrijden toe. Ik met trailer en een aantal ouders met de auto vol kinderen. Dit kan uiteraard rouleren. Het is voor de ouders natuurlijk ook leuk om de kinderen te zien optreden en te kijken naar het voorland van hun kinderen; nl. de voltigeurs in Team I tijdens de kur op het NK 2011. Op de foto: Nicky, Charlotte en Lotte, op het paard Ede.hogere klasses.

De wedstrijden vinden plaats door het hele land. We kiezen meestal de wedstrijden uit die het gunstigst liggen voor ons qua afstand. Dit zijn er tussen de 5 en 10 per jaar.

Wedstrijdkosten:

Per voltigeur worden er wedstijdkosten betaald bestaande uit reiskosten trailer paard en longeur (vast bedrag per wedstrijd ongeveer 15€) en inschrijfgeld (per klasse verschillend ongeveer 10€) Deze bedragen wisselen per wedstrijdseizoen.

Ook boktrainingen horen als volwaardige training bij het soloslesprogramma. Boktrainingen zijn zeer effectief voor de juiste houding en techniek. Daar hoeft het paard niet voor belast te worden. Dan kunnen de voltigeurs naar hartelust op en afspringen en eindeloos dingen herhalen en perfectioneren zonder dat het paard geduld hiervoor hoeft te hebben. Later op het paard heb je daar dan erg veel voordeel van.

Wedstrijdvoltigeren is wel iets bijzonders!

Maar het vraagt wel inzet en motivatie. Alleen al gezien het feit dat je er het hele land voor afreist met elkaar. Dan wil je in ruil voor deze moeite ook goed voorbereid ten tonele verschijnen. En daar moeten we allemaal aan mee willen werken. Dat kan ik niet alleen!

Jullie inzet en motivatie is ook nodig omdat jullie ouders meer kosten gaan krijgen zoals de wedstrijdkosten.