Voltige

Voltige-vereniging ’t Prinsepaard

Inge en Karin, op Nouska.Prinsepaard totaal - 160 Prinsepaard totaal - 123 Prinsepaard totaal - 080


Wat is voltige?

Voltige is een combinatie van oefeningen uit turnen, gymnastiek, dansen en acrobatiek uitgevoerd op de rug van een paard. Het is het uitvoeren van gymnastiekoefeningen in harmonie en ritme met het paard. De kinderen zelf noemen het ook wel ‘circuskunstjes’ op het paard.

Op een speelse wijze raken de kinderen vertrouwd met het paard en haar bewegingen. Al doende ontwikkelen ze lichaamsbeheersing, motoriek, bewegingsvrijheid, lenigheid, samenwerking, moed, vertrouwen in jezelf, elkaar en het paard, ritmegevoel en balans, een goede houding en zit en… gevoel voor paardrijden (het aanvoelen van het paard).

Voltigeren is, naast een zelfstandige discipline, ook een bijzonder goede basis voor paardrijden. Je krijgt er een goede houding en zit van, je durft je vrij en ontspannen op het paard te bewegen, en vanuit die ontspanning voel je de bewegingen van het paard onder je heel goed aan.

Praktische informatie
Bij de kleding die je aantrekt is het belangrijk dat:
– het makkelijk zit
– het vies mag worden
– je er makkelijk in kunt bewegen
– het warm genoeg is.

De broek kan het beste een joggingbroek of legging zijn. In elk geval geen broek met dikke naden in het kruis of bij de knie, want dit gaat schuren.
Geen laarzen. Ideaal zijn die kleine zwarte balletachtige gymschoentjes (Scapino of Schoenenreus).
Cap is bij deze vorm van paardrijden niet nodig en zelfs lastig.

Beginners
We beginnen met gezamenlijk de pony te poetsen, hoeven te krabbPrinsepaard totaal - 044en en op te tuigen. Dit alles leer je in de praktijk! Ook leer je hoe je veilig met zo’n groot dier omgaat. Daarna gaan de kinderen en het paard een korte warming-up doen. Dan helpen de kinderen elkaar op de pony ( later leren ze zelfstandig op te springen). Eerst om de beurt. Soms zitten ze met z’n tweeën of drieën op haar rug.Tussendoor wordt er ook gebruik gemaakt van de oefenton (neppaard). Op de ton werk je vooral aan de techniek van nieuwe oefeningen. Je hebt dan immers nog niet te maken met een bewegend paard onder je.

De oefeningen op de pony beginnen in stap, maar al vrij snel leer je ook dravend enkele oefeningen te doen. En vervolgens ook in galop

Gevorderden
In de lessen leer je regelmatig nieuwe oefeningen, maar zeker wordt er ook veel aandacht besteed aan het steeds verder komen met de oude oefeningen. Je moet dan denken aan:

– Lenigheid
– perfectioneren en puntjes op de i zetten
– moeilijker maken
– verfraaien

De oefeningen die je eerst in stap deed, ga je nu in draf leren en later in galop, en de oefeningen met z’n tweeën of drieën worden ook steeds ingewikkelder.

Als je toe bent aan de oefeningen in galop doen, dan ben je misschien wel rijp voor het wedstrijdteam, en dan kun je daar voor uitgenodigd worden.

Je hebt dan voldoende balans, lichaamsbeheersing , lenigheid, ritmiek en vertrouwen ontwikkeld om op tournee te kunnen en je bent toe aan jezelf  samen met je teamleden te gaan meten aan anderen; tenminste als je dat wilt.

De begeleiding van de voltigelessen is in handen van Hellen Engbersen (voor meer info zie: www.hellenengbersen.nl) en Mirjam Kadijk.